.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::Χάιντι-ΑντρέαςΜη  ψάξετε  να  βρείτε  την  παλαιά  πρωταθλήτρια  της  Ανατολικής  Γερμανίας  Χάιντι  Κρίγκερ,  έχει  αλλάξει  φύλο  με  το  όνομα  Αντρέας Κρίγκερ,  έμπορος  στρατιωτικών ειδών.  Αιτία  η  λήψη   δόσεων  ποσοτήτων  αναβολικών  που  της  έδινε  ο  προπονητής  της  και  με  την  πάροδο  του  χρόνου   μετετράπη  σε άντρα. «Αυτό που συνέβη όμως  δεν ήταν απλό ντόπινγκ, ήταν βίαιος σεξουαλικός μετασχηματισμός»,  είπε  ο γιατρός που ανέλαβε την εγχείρηση αλλαγής  φύλου.

Η Χάιντι Κρίγκερ γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1966. Για πολλά χρόνια  έπαιρνε  υπερβολικές  ποσότητες αναβολικών που  επιβάρυναν τον οργανισμό της με  υπερβολική   τεστοστερόνη. Το αποτέλεσμα; από τα   δεκαοκτώ  άρχισε να αναπτύσσει έντονα ανδρικά χαρακτηριστικά   ενώ παράλληλα υπέστη πολύ σημαντικές βλάβες στην υγεία της.
Το 1981 το όνομα της Χάιντι Κρίγκερ μπήκε  σε  ένα  κατάλογο  που  περιείχε  τους  αθλούμενους  που έπαιρναν αναβολικά, με το νούμερο 54.  «Έχουν και σένα μέσα», της είπε  η  μητέρα  της.  Την   χορήγηση  αναβολικών  ενέκρινε  ο  Έριχ Χόνεκερ, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος  της  Ανατολικής  Γερμανίας. . Αντίδρασή της οικογένειας  Κρίγκερ  δεν  υπήρξε  από  άγνοια  τι  περίμενε  την  Χάιντι.

Το 1982 πήρε 885 χιλιοστόγραμμα   απαγορευμένης ουσίαςl, που της την έδινε  ο  προπονητής  της, χωρίς να την ενημερώνει τι είναι και τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει για την υγεία της. Μέσα σε 29 εβδομάδες το 1984 έλαβε 2590 χιλιοστόγραμμα από την ίδια ουσία, δηλαδή τη διπλάσια από αυτήν που παράγει το ανδρικό σώμα το ίδιο διάστημα.

Διαβάζουμε  στο βιβλίο των Werner Franke και Brigitte Berendonk με τίτλο Doping  ότι   μόνο το 1986 η Χάιντι  πήρε 2600 μιλιγκράμ από στεροειδή - περίπου 1000 μιλιγκράμ περισσότερα από όσα πήρε ο Μπεν Τζόνσον, που βρέθηκε ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το 1988.

Αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των ποσοτήτων   η  σφαιροβόλος  πέτυχε   πολύ υψηλές επιδόσεις  στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες   ανοιχτού  στίβου  στη Στουτγκάρδη το 1986,  κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο  με 21,10 μέτρα.

 Από την επόμενη χρονιά όμως άρχισαν να φαίνονται τα προβλήματα στους μύες και στα κόκαλα της αθλήτριας από τα αναβολικά  και στο παγκόσμιο  πρωτάθλημα  κλειστού στίβου στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ περιορίστηκε στην τέταρτη θέση. Το 1991 αναγκάστηκε να σταματήσει την καριέρα της καθώς υπέφερε από ισχυρούς πόνους και ένας ορθοπεδικός τής είπε ότι αν συνέχιζε, η σπονδυλική της στήλη θα πάθαινε ανεπανόρθωτη ζημιά. Ακόμα και σήμερα υποφέρει από ισχυρούς πόνους στους μηρούς, τους γοφούς και τη μέση.

Το 1997 έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου και αργότερα παντρεύτηκε την πρώην Ανατολικογερμανίδα κολυμβήτρια Ute Krause, που ήταν επίσης θύμα του μαζικού ντόπινγκ αθλητών στην Αν. Γερμανία.

«Δεν το βάζω κάτω», λέει σε μία συνέντευξή του  ο  Αντρέας  πλέον.. «Εκείνοι που με δηλητηρίαζαν  για 15 χρόνια, θα πρέπει να ξέρουν ότι ούτε τους ξέχασα ούτε τους συγχώρησα». Αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμεί εκδίκηση. Το αίτημά του λέγεται απλά: αποκατάσταση - νομική, ιστορική, οικονομική.

Το πρώτο βήμα γι΄ αυτό έχει γίνει. Το πρωτοδικείο του Βερολίνου τον συμπεριέλαβε προ καιρού στη λίστα των 191 αθλητών που έπεσαν θύματα δηλητηρίασης με απαγορευμένες χημικές ουσίες τις δεκαετίες του '70 και του '80 στην Ανατολική Γερμανία. Ταυτόχρονα, του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 10.000 μάρκων.

Το 2000 ο Αντρέας Κρίγκερ κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Manfred Ewald, που ήταν πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ανατολικής Γερμανίας και του Manfred Hoeppner, που ήταν ιατρικός διευθυντής στο Βερολίνο, οι οποίοι τελικά καταδικάστηκαν για την εν γνώσει τους συνέργεια στην πρόκληση βλαβών σε αθλητές, μεταξύ των οποίων ήταν και ανήλικοι. Οι δράστες, όμως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παραμένουν ατιμώρητοι. Κα  συνεχίζουν την καριέρα τους σαν να μην είχε συμβεί τίποτε.

Οι περίπου 4.000 προπονητές της χώρας, που κάλυπταν διάφορα ολυμπιακά αθλήματα, έγιναν ανάρπαστοι σε όλον τον κόσμο ύστερα από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989. Το ίδιο και εκατοντάδες αθλητικοί γιατροί. «Οι ξένες αθλητικές ομοσπονδίες ήξεραν να εκτιμήσουν την τεχνογνωσία τους στον τομέα του ντόπινγκ, λαμβάνοντας υπόψη τις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις», λέει  ο  Αντρέας Κρίγκερ..

Στη Γερμανία κάθε χρόνο απονέμεται το Μετάλλιο Χάιντι Κρίγκερ (Heidi-Krieger-Medaille), στους Γερμανούς που αγωνίζονται κατά του ντόπινγκ.


προστέθηκε στις: Τετάρτη 11.10.2017

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster