τρίζουν τα κόκκαλα του Αρίστου
η Ολυμπιακή έπεσε χωρίς αλεξίπτωτο !
Το δημιούργημα και καμάρι του Ωνάση, που μετά τον θάνατό του, καταλήστεψαν και ρήμαξαν οι περισσότεροι εγκάθετοι κομματικοί της, ψυχομαχάει οριστικά και αμετάκλητα... Στα "παράθυρα' διαπληκτιζόντουσαν κάθε βράδυ γνώστες αλλά και ανίδεοι περί την Ολυμπιακή. Η ιστοσελίδα προτίμησε να αναφερθεί σε ένα πρόσωπο, που ο Ωνάσης το αγαπούσε, ο Αλέξανδρος ήταν φίλος του, και έζησε 15 χρόνια στη θαλαμηγό "Χριστίνα" και στο Μόντε Κάρλο. Μετά τον θάνατο των Αλέξανδρου και του Αριστοτέλη, εργάστηκε στην "Ολυμπιακή" ως την συνταξιοδότησή του.
Ο Γιώργος Ζαχαριάς που μπήκε ως ναύτης στη θαλαμηγό «Χριστίνα» στα 17 του (1958) και έμεινε στη δούλεψη του Ωνάση ως το τέλος (1975) ήταν φίλος του μικρότερού του Αλέξανδρου, που αυλάκωναν με το κρις κραφτ τη θάλασσα στη Γλυφάδα, στο Σκορπιό. Ο Ζαχαριάς συνοψίζει την τραγωδία Ωνάση:
Ο Ωνάσης πέθανε δυό φορές: Όταν έχασε τον Αλέξανδρο κι΄όταν έφυγε από τη ζωή κι ο ίδιος. Και τα κόκκαλά του θα ταρακουνήθηκαν όταν ο άντρας της Χριστίνας αποξένωσε από τις ελληνικές ρίζες της την Αθηνά και τώρα, που πεθαίνει η Ολυμπιακή...
Ο Ωνάσης πραγματοποίησε το όνειρό του, να συνδέσει τα πέρατα της Υδρογείου με την Ολυμπιακή, αλλά το δημόσιο την κατάντησε κομματικό τσιφλίκι διορισμών και μιζαδόρων.
Αχ ρε Αρίστο, βουρκώνουν τα μάτια μου και τί να σου πω (αν οι ψυχές συναντιούνται) γιά τον άντρα της κόρης σου, που αποξένωσε την εγγονή σου από την Ελλάδα....Υπάρχουν όμως κι΄άλλα κακά μαντάτα... Η Ολυμπιακή σου, που συνέδεε τη πατρίδα με τα πέρατα της Γης, βρίσκεται στο ψυχοράγημά της... Πόσο δίκιο είχες όταν μου πες κάποτε "έφυγα από την Ελλάδα για να γλιτώσω από τους Έλληνες, αλλά Έλληνας είμαι κι΄εγώ και τους αγαπώ..." Νά όμως, που δεν γλιτώνεις ούτε και μετά θάνατον...
Πόσο δίκιο είχε ο Αρίστος όταν μετά το χαμό του Αλέξανδρου είπε "έχτισα ένα οικοδόμημα που τώρα διαλύεται και καταρρέει σαν άμμος ανάμεσα στα δάχτυλά μου..."
Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα
Ο αρχιεπίσκοπος . Χριστόδουλος είχε ενδιαφερθεί προσωπικά για το μέλλον της εγγονής του Ωνάση και την είχε συναντήσει στην αρχιεπισκοπή του το 1998. Η συνάντηση είχε γίνει με πρωτοβουλία της θείας της Αθηνάς, κ. Μαριαλένας Πατρονικόλα. Αλλά και με δική μου πρωτοβουλία, γιατί ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος ήταν φίλος του πατέρα μου, όταν ήταν αρχιμανδρίτης στην μικρή τότε ξύλινη Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου. Εγώ μάλιστα τον είχα πάει ( με παρέα τον συνάδελφο Κώστα Χούντα) να γνωρίσει τον Ωνάση. Και ως Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να έχει επαφή με την Αθηνά, αλλά ο πατέρας της στάθηκε εμπόδιο.
Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, το επισημαίνει και στη κατωτέρω επιστολή του : " Η Αθηνά έχει μιά όμορφη ψυχή, που είναι πληγωμένη κι΄έχει ανάγκη της αγάπης και της στοργής μας"
ο Ρουσέλ έχασε το χρυσόμαλλο δέρας
Η Αθηνά δεν ήρθε εκείνο το Πάσχα στην Ελλάδα, όπως ήθελε η θεία της Καλλιρρόη Πατρονικόλα, αδελφής του Ωνάση, γιατί εξακολουθούσε να διακατέχεται από τον φόβο, σχεδόν τρόμο, για τους Έλληνες, τους οποίους ο πατέρας της ( λόγω της διαμάχης του με το Ίδρυμα Ωνάση ) τους παρουσίαζε ως Δαμόκλειο σπάθη επί της κεφαλής της...
Υπάρχει βέβαια και συνέχεια του σίριαλ διεκδίκησης της προεδρίας του Ιδρύματος, το οποίο ο Ρουσέλ σκόπευε να το αναλάβει υπό πλήρη έλεγχο, μετά την... "απόσυρση" Παπαδημητρίου-Ιωαννίδη-Ζαμπέλα. Αλλά ο Βραζιλιάνος ιππέας του χάλασε τα μεγαλεπήβολα σχέδια να "πατήσει" το κάστρο του Ισρύματος Ωνάση.
"ο Βραζιλιάνος θα σου τα φάει όλα!"
Η Αθηνά αδιαφορεί για τα συνεχή μηνύματα του πατέρα της, ότι "ο Βραζιλιάνος θα σου τα φάει όλα!" και "ανάθεσέ μου τουλάχιστον το ίδρυμα, να σώσεις τα μισά...". Αυτή όμως έχει αφοσιωθεί με ψυχή και σώμα στον ιππέα και στο προσεχή γάμο τους. Κάποιες όμως φορές, όπως μου λέει Ελληνοβραζιλιάνος φίλος του ζευγαριού, η κόρη της Χριστίνας διαβάζει βιβλία που αναφέρονται στη μητέρα της και στους τέσσερις γάμους της. Και αναρωτιέται αν η γυναίκα που τη γέννησε υπήρξε τόσο δυστυχισμένη, όσο φαίνεται από τις λεζάντες που έχει βάλει ο συγγραφέας του βιβλίου "Αμαρτίες γονέων".
Ήδη μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τηλεοπτικά κανάλια και περιοδικά, αλλά και οι εφημερίδες Estado και Folha de Sao Paolo και Tornal da clobo, δίνουν τεράστια ποσά για αποκλειστικότητα του γάμου, αλλά ο Αλβάρο Μιράντα - ο τυχερός γαμπρός - λέει στη νύφη: Μην ανακατεύεσαι εσύ, αγαπούλα μου, εγώ θα τα κανονίσω όλα... Αυτά μαθαίνει ο πατέρας, πρώην κηδεμόνας της αμύθητης περιουσίας, και γίνεται θηρίο... Αναλογίζεται μάλιστα τί "γυμνάσια" είχε κάνει ο ίδιος στη Χριστίνα την εποχή που πίσω από τη πλάτη της είχε σπείρει δυό νόθα τέκνα...Αλλά και ο Doda (στη Βραζιλία έχουν χαιδευτικά παρατσούκλια όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές αλλά και οι ιππείς) έχει νόθο παιδί... Δηλαδή, η ιστορία επαναλαμβάνεται...
4 γάμοι της Χριστίνας κι΄ένας αρραβώνας...
1ος γάμος στο Λος Άντζελες, από πείσμα. 2ος γάμος στη Γλυφάδα, από ανασφάλεια. 3ος γάμος στη Μόσχα, από συμπάθεια. 4ος γάμος στο Παρίσι,από πάθος. Ο επόμενος γάμος που δεν έγινε, βάζει σε σκέψεις την Αθηνά...γιατί αν δεν έφευγε από τη ζωή η Χριστίνα, ο γάμος με τον Γιώργο Τσολμεκτσόγλου θα είχε γίνει και η ίδια θα είχε ανατραφεί όπως ακριβώς ήθελε η μητέρα της κι΄όχι ο πατέρας της.
Η Χριστίνα, σύζυγος τότε του Ρουσέλ, με την ερωμένη του Κάμπι Λαντχέιτζ και τα δυο νόθα παιδιά τους, που ζήτησε η κόρη του Ωνάση να τα υιοθετήσει και να λάβουν μερίδα στην περιουσία της... Η Κάμπι δεν δέχτηκε και μετά το διαζύγιο με την μιλιονέρα, ο Ρουσέλ νομιμοποίησε τον δεσμό του με την Σουηδέζα μανεκέν. Δεξιά, η τρίχρονη Αθηνούλα.
Όχι, δεν είναι βραζιλιάνικο σίριαλ, με ένα από τα επεισόδιά του στη παραπάνω φωτο και συνέχειά του σ΄αυτή εδώ: Μάης του 1990, ο Τιερί Ρουσέλ επισημοποιεί τον δεσμό του με την Κάμπι , που κρατάει στην αγκαλιά της το τρίτο εξώγαμό τους... (οι π φωτογραφίες από το περιοδικό "Vanity fair")
ο ύποπτος θάνατος της Χριστίνας
η αινιγματική σιωπή μιάς γυναίκας που δεν ανακρίθηκε ούτε καν ρωτήθηκε, ποιός την έστειλε εκείνη τη νύχτα να κοιμηθεί μακριά από την Χριστίνα, πράγμα που δεν συνέβει ποτέ επί 27 χρόνια!
ο τρόμος στο πρόσωπο του υποφήφιου συζύγου της Χριστίνας, Χόρχε-Γιώργου Τσολμεκτσόγλου, όταν του θέσαμε το ερώτημα, γιατί η Ελένη Σύρου απομακρύνθηκε από την σουίτα της Χριστίνας εκείνη τη νύχτα...
παραμονή θανάτου, η αποστολή του αγνώστου Χ στο Μπουένος Άιρες, για να πείσει την Χριστίνα να μη παντρευτεί τον Τσολμεκτσόγλου...
ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος, ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό, να αναθέσει στη δικαιοσύνη σχετική έρευνα, αλλά ο κ. Κ. Μητσοτάκης είχε πολιτικούς μπελάδες, με την μία μόνο ψήφο πλειοψηφίας του στη Βουλή...Εξ άλλου, αυτό ήταν δουλειά της Δικαιοσύνης, αλλά δεν έγινε καταγγελία για να επέμβη ανακριτής. Όσο για τους δύο Έλληνες αστυνομικούς που εστάλησαν στο Μπουένος Άιρες, αρκέστηκαν στα επιπόλαια στοιχεία των εκεί αρχών. Από τις τελευταίες φωτογραφίες της Χριστίνας, που φτάνει κομψή, αεράτη και χαρούμενη στο Μπουένος Άιρες, για να κανονίσει με τον αγαπημένο της Γιώργο-Χόρχε Τσολμεκτσόγλου τις λεπτομέρειες του γάμου τους, που δεν θα γίνει ποτέ...
***
Από την πρώτη στιγμή του ξαφνικού θανάτου της Χριστίνας Ωνάση ( Μπουένος Άιρες Νοέμβρης 1988 ) ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος αναρωτιέται αν αυτός ο θάνατος είναι ύποπτος. *** Σε ραδιοφωνική εκπομπή την έπομένη του θανάτου ( Δίαυλος 10 Μάκης Τριανταφυλλόπουλος-Μιλένα Αποστολάκη) και αργότερα σε τηλεοπτική εκπομπή (Ρεπόρτερς Γιώργος Λιάνης-Κώστας Χαρδαβέλας-Γιάννης Δημαράς) αλλά και στο βιβλίο του Δυναστεία Ωνάση τραγωδία και αίνιγμα (1989-έκδόσεις Βασδέκη) τονίζει ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν συμφέρον να βγάλουν από τη μέση την μοναδική κληρονόμο της τεράστιας περιουσίας.*** Και αναρωτιέται γιατί (και από ποιόν;) η έμπιστη οικονόμος της Χριστίνας Ελένη Σύρου, απομακρύνθηκε εκείνη τη νύχτα από κοντά της *** Ο Στέλιος Παπαδημητρίου μόνο κατά την κορύφωση της αντιδικίας διαχειριστών περιουσίας Ωνάση και Τιερί Ρουσέλ (1997) θέτει ξαφνικά θέμα για τις συνθήκες αυτού του ύποπτου θανάτου. *** Σε τηλεοπτικό «συναπάντημά» του με τον Δημ. Λιμπερόπουλο (και οι δυό μέσω λινκ-Σκάι Νίκος Ευαγγελάτος) κατ΄αρχήν ετοιμάζεται ν΄αποχωρήσει μόλις βλέπει στο παράθυρο τον δημοσιογράφο, τελικά μένει, αλλά δεν απαντάει στην ερώτησή του γιατί σιωπούσε επι εννέα χρόνια.
σημειολογικός δεσμός της Αθηνάς με την Ελλάδα αυτή η ταυτότητα μέλους του ιππικού ομίλου Αυλώνας Αττικής, δώρο του αγαπημένου της Αλβάρο Μιράντα την πρωτοχρονιά του 2005.
κλικ εδώ ο κοντός Έλληνας που ψήλωσε την Ελλάδα
προστέθηκε στις: Δευτέρα 10.01.2005