.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::Θανάσης Βέγγος

"δικάζω"  στη τηλεόραση  το Θανάση Βέγγο            

«Θανάση Βέγγο, ενώ σε απέρριψαν τρεις φορές στην επιτροπή  εξαιρετικών  ταλέντων, τόλμησες να επιμείνεις  να γίνεις ηθοποιός. Ακόμη, είχες το θράσος να  συναγωνιστείς στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  διάσημους ηθοποιούς και αριστούχους της σχολής του εθνικού θεάτρου  και να πάρεις το πρώτο βραβείο! Τι έχεις να πεις;»

Ανάμεσα στους «ενόρκους» ο θρυλικός Πέτρος Κυριακός, δίπλα του ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Αντ. Χριστοφορίδης και πίσω ο πρόεδρος του ΣΕΗ Κώστας Παπαχρήστος. Ο  «κατηγορούμενος» είναι χείμαρρος, μιλώντας για τη ζωή του, τις ταινίες του και τα βάσανά του... Η θεαματικότητα αυτής της εκπομπής σπάει κάθε ρεκόρ, αλλά το "Αθώος ή ένοχος" είναι καταδικασμένο γιατί θίγει συμφέροντα και κακώς κείμενα και δεν ανήκει σε μεγαλοπαραγωγό.

 Εν μέσω χούντας και παντοκρατορίας στη τηλεόραση των Μαστοράκη, Γερμανού, Φώσκολου, ο ενθουσιώδης νεαρός παραγωγός Αλέξης Τριανταφύλλου με προτρέπει  να κάνω εκπομπή με σκηνοθέτη τον Σταμάτη Χονδρογιάννη. Μέσα σε μιά νύχτα βρίσκω το θέμα και το πρωί απευθύνομαι στο Θανάση Βέγγο (δεν είχε δώσει ποτέ συνέντευξη στη μικρή οθόνη – που την θεωρούσε κατώτερο είδος) και δεν μου αρνείται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου στη πρεμιέρα του "Αθώος ή ένοχος".

 Τελικά στήνεται ένα σκηνικό δικαστηρίου και <<δικάζω>> το Θανάση, με πρόεδρο των ενόρκων τον θρυλικό Πέτρο Κυριακό. Λόγω του εκνευρισμού μου είναι αδύνατον να καθίσω, γι΄αυτό τον... δικάζω όρθιος. Αντίθετα ο κατηγορούμενος απολογείται καθιστός, γιατί έτσι και σηκωθεί, θα είναι αδύνατον να τον παρακολουθήσει η κάμερα λόγω της κινητικότητάς του... Ο Βέγγος διηγείται πως ξεκίνησε στα στούντιο ως ηθοποιός γενικών καθηκόντων, για να χωθεί σε μικρούς ρόλους  και να γίνει πρωταγωνιστής αλλά και παραγωγός, χάνοντας ακόμη και το σπίτι του... Προβάλλοντας η εκπομπή τα χαστούκια που τρώει στη ταινία ο" Ηλίας του 16ου", λέει ότι ακόμη καίνε τα μάγουλά του από τη δύναμη των χτυπημάτων του Κώστα Χατζηχρήστου...Ο μεγάλος κωμικός έχει στα έδρανα των ενόρκων έναν άλλο μεγάλο αυτοδημιούργητο - και αγράμματο- ηθοποιό, τον Πέτρο Κυριακό. Η "δίκη" έγινε ζωντανή και πριν αρχίσει, ο Θανάσης μου λέει "να προσέξουμε ψηλέ, μη μας ξεφύγει τίποτα και μας μπουζουριάσουνε πριν τελειώσει..."

KallasGdikiPouskas2

"Κατηγορούμενος" στο εδώλιο και ο πατέρας της Μαρίας Κάλλας Γεώργιος Καλογερόπουλος, με πρόεδρο των ενόρκων τον αρχιμουσικό Τότη Καραλίβανο και ανάμεσα στα μέλη τις πρωταγωνίστριες της Λυρικής Μαρία Κερεστεντζή και Κική Μορφωνιού.

Και ο Μαγυάρος Φέρεντς Πούσκας, προπονητής του Παναθηναικού, πρώην αρχηγός της εθνικής Ουγγαρίας και ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν θυμάμαι καλά, μάρτυρας υπερασπίσεως, ο Αντώνης Αντωνιάδης

Ακολούθησαν Γιώργος Σιδέρης, Ρίκα Διαλυνά, Γωγώ Αντζολετάκη και η εκπομπή κόπηκε μετά  ανυπόγραφο σχόλιο του πανίσχυρου Αλέκου Φιλιππόπουλου στην "Απογευματινή", "ποιός είναι αυτός που δικάζει και διασύρει...". Ο Αλέκος δεν ήθελε να ριζώσω στη τηλεόραση και να με χάσει από ρεπόρτερ. Αλλά και οι κρατούντες είχαν καταλάβει ότι η εκπομπή δεν δίκαζε, αλλά καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα...  

προστέθηκε στις: Τρίτη 28.06.2005

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster