.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::τα βιβλία μου περίληψηΔΩΡΕΑΝ  ΒΙΒΛΙΑ  ΠΡΟΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ  
 
   
Κι'  εκεί  που  έχεις  στρώσει  ένα  καθημερινό  ωράριο  στα  στερνά  του  βίου  σου,  να  μπροστά  σου  χοροπηδάει  το  ανήσυχο  πουλάκι  της  υστεροφημίας  που  τσιτσιρίζει  για  τη  προσφορά  σου  στο  τομέα  της  εργασίας  σου... Και  σου  υπενθυμίζει  όχι  τόσο  τα  χιλιάδες  εφήμερα  κείμενά  σου,  αλλά  τα  δέκα  βιβλία  σου...  Να  διασωθούν  κάποια  σε  δημόσιες  και  δημοτικές  βιβλιοθήκες,  Όταν  φύγεις  να  υπάρχεις,  τιτιβίζει  το  ανήσυχο  πουλάκι...


1982 ΩΝΑΣΗΣ  (όπως τον γνώρισα)

Scan10988
εκδόσεΙς ΕΞΑΝΤΑΣ 1983

 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ

 Χρόνια ολόκληρα έχασε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιμπερόπουλος κυνηγώντας τον Αριστοτέλη Ωνάση, και έχει πράγματι συγκεντρώσει μια πλούσια συλλογή από εμπειρίες και αναμνήσεις, την οποία έχει εκδώσει μόλις προ ημερών με τον μονοσύλλαβο τίτλο «ΩΝΑΣΗΣ».Τουλάχιστον τον  έχει γνωρίσει τον εφοπλιστή από κοντά, όχι σαν κάτι ευφάνταστους συγγραφείς τύπου Αριάννας Στασινοπούλου, που μαγείρεψε ολόκληρη την βιογραφία της Κάλλας με ότι μπαγιάτικα ρέστα βρήκε στα αρχεία των εφημερίδων.

 Ένα μόνο,βασικό λάθος διάβασα στην περικοπή που προβάλλει το εξώφυλλο:

 «...Ο Ωνάσης, εξασκούσε γοητεία που δεν είχε την πηγή της στα φυσικά του χαρίσματα, αλλά στην αίγλη και στην φήμη που είχαν συσσωρεύσει ο πλούτος του,ένα ειδύλλιο και ένας γάμος..»

 Λάθος! Ο Ωνάσης είχε, αντιθέτως, μια φυσική, πηγαία, ανατολίτικη γοητεία. Και το ειδύλλιό του και ο γάμος του, οφείλετο ( και στο πλούτο του βέβαια... ) αλλά στην δική του, δυναμική προσωπικότητα, η οποία αρχικώς του χάρισε και την επιτυχία και την φήμη...    

                                                               

 Άννα Κόντου ( φευδώνυμο της Ελένης Βλάχου )

                                                                               «Καθημερινή» 3 Μαρτίου 1983

Ένας ρεπόρτερ για τον Ωνάση

«Ο ΩΝΑΣΗΣ όπως τον γνώρισα», του Δημήτρη Λιμπερόπουλου, κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες από τον «Εξάντα» και περιέχει συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, 83 φωτογραφίες, αλλά και αναμνήσεις του γνωστου δημοσιογράφου από το αδιάκοπο κυνηγητό του για 16 χρόνια ( 1959 – 1975 ) στον μεγαλοεφοπλιστή και τις διασημότητες που τον περιέβαλλαν.

Στο βιβλίο παρελαύνουν ολόκληρη η οικογένεια Ωνάση, η Mαρία Κάλλας, η Τζάκυ Κέννεντυ και η οικογένειά της, ο Ουίνστων Τσώρτσιλ, ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος και η βασιλική οικογένεια, ο Κώστας Γράτσος, η πριγκίπισσα Γκρέης, ο Μπατίστα Mενεγκίνι και όλες οι προσωπικότητες που είχαν φιλία ή αντιδικία με τον άνθρωπο που έγινε θέμα με τον έρωτά του με την Κάλλας και τον γάμο του με την Κέννεντυ. Το βιβλίο βασισμένο στα ρεπορτάζ και στις φωτογραφίες ενός ρεπόρτερ, που ποτέ δεν διαψεύστηκε για τις συνεντεύξεις του, αποτελεί δημοσιογραφικό ντοκουμέντο γνήσιου ρεπορτάζ από πρώτο χέρι κι όχι φανταστικών βιογραφιών του Ωνάση και της Κάλλας, που είδαν παλαιότερα και πρόσφατα το φως στο εξωτερικό και εδώ.

Ο αναγνώστης του βιβλίου θα συναντήσει στις σελίδες του και στις φωτογραφίες του γνωστά πρόσωπα ή εντελώς άγνωστα, που ο μεγαλοεφοπλιστής είχε σχέσεις μαζί τους, τα θαύμαζε ή τα... κουτσομπόλευε σαν μικροαστός αναγνώστης λαικού περιοδικού. Μερικά: Εβίτα Περόν,  Ν.Kαζαντζάκης, Ζωζώ Νταλμάς, Ρόζα Εσκενάζυ, Αλ. Βουγιουκλάκη, Μελίνα Μερκούρη, Μ. Χατζιδάκις κ.ά.                                                                                                                                      «Καθημερινή» 17 Μαρτίου 1983

1988 Ελληνες υπέροχοι απίθανοι και τρελοί

Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, γνωριμίες  με προσωπικότητες, αλλά και αναφορές σε μυθικούς Έλληνες. Τα αφιερώματα στον Τζιμ Λόντο (τσάμπιον του κατς στις ΗΠΑ)  και στον Αντώνη Χριστοφορίδη (παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας) είναι σπάνια ντοκουμέντα με 40 αποκλειστικές φωτογραφίες.

Αναφορές στον θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά, στον Κωνσταντή Γεράκη (αντιβασιλιά του Σιάμ) και στον Griego Θεόδωρο (τον πρώτο Έλληνα που πάτησε στην Αμερική το 1528).

 

Ακόμη, αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για τη φιλία του Σπύρου Σκούρα με τον Νικήτα Χρουστσόφ, εξομολόγηση - παράπονο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και λεπτομέρειες για τον Μάικ Δουκάκη, υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αναφορά στη δημιουργία (1966 Νέα Υόρκη) του ιδρύματος Διαγόρας για την επαναφορά των ολυμπιακών αγώνων στη κοιτίδα τους και την αντίθεση του βασιλιά Κωνσταντίνου να καρπωθεί η χούντα τη σπουδαία αυτή προσπάθεια...

 

1988 Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ πολιτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας

«...Καμιά απόλαυση δεν του'χε απομείνει εκτός από τη δόξα της εξουσίας, αλλά κι αυτή κινδύνευε να χαθεί, καθώς στη ζούγκλα της πολιτικής οσμιζότανε να πλακώνει καταιγίδα -τσουνάμι δηλαδή- που θα ταρακουνούσε και τις βαθιές ρίζες συθέμελα. Τελευταία ο αρχηγός της αντιπολίτευσης άστραφτε και βροντούσε και σίγουρα το προεδρικό μέγαρο θα΄ μπαζε νερά... Ο πρόεδρος όμως έλεγε, δεν είμαστε κι από ζάχαρη για να λιώσουμε...» «...Εκείνο το πρωινό ο Μαρακά είχε ξυπνήσει ευδιάθετος, γιατί στις athanatosμεταμεσονύχτιες ειδήσεις είχε ακούσει πως πρόεδρος σε γειτονική χώρα είχε εκλεγεί πάλι ένα ραμολιμέντο... Διαβάζοντας τις εφημερίδες έσκυψε με προσοχή στην είδηση: Δυο βιολόγοι ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν μετά μακροχρόνιες έρευνες, την ανανέωση των κυττάρων και το ξανάνιωμα του οργανισμού, ίσως την αθανασία!» «- Κύριε πρόεδρε, κάτι το παράξενο και πρωτοφανές συμβαίνει. Φαίνεται ότι οι γιατροί που ήρθαν σε επαφή με τον απεσταλμένο σας του δώσανε κάποιο φάρμακο και ξανάνιωσε τόσο πολύ, που από χούφταλο έγινε τόσο ρωμαλέος που πρέπει να προστατεύω τις γυναίκες από την επιθετικότητά του...» Παραμύθι εμπνευσμένο από υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα που συντάραξαν την πολιτική ζωή της χώρας, όπως τα βλέπει ένας σκεπτόμενος παρατηρητής, μέσα από ευρυγώνιο φακό. Στο πρόλογο γράφω: Τον ήρωά μου Μαρακά (Καραμανλής) δεν τον πήρα στη τύχη. Τον διάλεξα όταν αποφάσισα ν΄αποσυρθώ από τη δημοσιογραφία και βρισκόμουνα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τότε ήταν που αντίκρισα τη ματιά του προέδρου και είδα σ΄αυτήν τον τρόμο των γηρατειών και τον πανικό για το επερχόμενο τέλος της παντοδυναμίας του. Ήταν ένα βλέμμα περήφανο, αλλά φοβισμένο, αγανακτισμένο, αηδιασμένο... Αναρωτήθηκα πώς ένιωθε ο ηγέτης αυτός στο ηλιοβασίλεμά του...Ο Καραμανλής, που είχε γνωρίσει δόξες και απογοητεύσεις, ανεβαίνοντας στη κορυφή της εξουσίας ή πέφτοντας από αυτήν, ήταν ο κατάλληλος ήρωας για ένα βιβλίο με φαντασία και χιούμορ...

το βιβλίο αποσύρθηκε, μετά από παράκληση του Τάκη Λαμπρία, ίσως όμως να υπάρχει στις εκδόσεις Γιάννη Β.Βασδέκη - υπάρχει όμως ολόκληρο(με προσθήκες και φωτογραφίες)   σ΄αυτή την ιστοσέλίδα.ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ   

 

Ο πλούτος τους είχε πλημμυρίσει ως το λαιμό και τους έπνιξε...

Μια φορά κι ένα καιρό υπήρξε ένας Έλληνας που τον λέγανε Ωνάση. Έζησε στον αιώνα που γεννήθηκε ο κομμουνισμός και σβήσανε βασίλεια και αυτοκρατορίες, που γίνανε οι φονικότεροι πόλεμοι, που ο κόσμος χωρίστηκε σε Ανατολή και Δύση, ανακαλύφθηκε η ατομική βόμβα, έγινε μεταμόσχευση καρδιάς, ο άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι, είχαμε επανάσταση στην επιστήμη, στη τέχνη, στη μουσική, στον αθλητισμό, παντού...Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, χωρίς να είναι πολιτικός, ήρωας, καλλιτέχνης, ολυμπιονίκης, προσέλκυσε πάνω του σαν μαγνήτης τους ρεπόρτερ και τους παπαράτσι, αυτούς που κυρίως πλάσανε τον μύθο του Ωνασικού κύκλου που εξελίχθηκε σε τραγωδία... Αυτόν τον μύθο θα σας πω, από πρώτο χέρι... ( Βιβλίο με δεκάδες εκδόσεις, αλλά και παραλείψεις, που προστέθηκαν στα επόμενα βιβλία μου που αφορούσαν το ίδιο θέμα)

1989 Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΩΝΑΣΗ τραγωδία και αίνιγμα!

Scan11045Scan11044

1997 ΝΙΑΡΧΟΣ

μυθιστορηματική βιογραφία

Scan11050 Scan11058

Ο άνθρωπος που έλεγε AN πεθάνω - κι΄όχι όταν πεθάνω...   «Ο πλουσιότερος του κόσμου φαίνεται ότι ήταν ο μακαρίτης Σταύρος Νιάρχος. Αφησε στόλο τάνκερ, θαλαμηγούς, ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, ιδιόκτητο νησί, πολυτελή διαμερίσματα, βίλες και πύργους με επιπλώσεις αντίκες, πανάκριβους πίνακες ζωγραφικής, πολύτιμους λίθους, χρυσό (σαράντα τόνους!), μετοχές, σταύλους δρομόνων ίππων, αλλά και αμέτρητο ρευστό σε 87 τράπεζες, όσα ήταν τα χρόνια του όταν αποδήμησε εις Κύριον... Οι γνωρίζοντες λένε, ότι ήταν ο Κροίσος των Κροίσων του αιώνα!» (εφημερίδα  "Βήμα")

«Τον τελευταίο καιρό ζητούσε διαρκώς βοήθεια, ποιος, αυτός ο παντοδύναμος κροίσος, που μιά ζωή έβλεπε τους ανθρώπους σαν μερμήγκια κι΄ένιωθε τον εαυτό του βασιλικό χρυσαετό, στα μεσούρανα. Τώρα, με μαζεμένα φτερά, είχε κουρνιάσει άρρωστος κι΄αδύναμος, αποστεωμένος κι΄αποστεγνωμένος από το ζουμί της ζωής, υποψήφιο κουφάρι... Θυμότανε τα λόγια του Ωνάση, την τελευταία φορά που είχανε συναντηθεί... Δεν το έχεις καταλάβει ότι ουδείς αθάνατος, ούτε βασιλιάς, ούτε πλούσιος, ούτε ταλαντούχος, ούτε ιδιοφυής;»

1999    ΜΑΝΧΑΤΑΝ στον ίσκιο των γιγάντων

Οδοιπορικό χλιδής και μιζέριας κάτω από τους ουρανοξύστες Μυθιστόρημα (όπου οι πρωταγωνιστές είναι άσημοι και οι γκεστ σταρ διάσημοι) με συμβάντα και περιστατικά που έζησα τρία χρόνια στη Νέα Υόρκη της χλιδής και της μιζέριας.

Η αγάπη μου και ο θαυμασμός μου για τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Λέτα και τον Γουίλι είναι διάχυτος, όπως και το ανέμελο του χαρακτήρα μου και το πάθος μου για τις ιπποδρομίες.

 Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να καταλάβω ότι ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν τόσο άντρας όσο δεν ήσαν άλλοι άντρες - γυναικούλες. Κι΄ ότι, η Λέτα, ο Γουίλι και  άλλα ασήμαντα  πρόσωπα του βιβλίου μου ήσαν πιό σημαντικοί άνθρωποι από κάποιους που κυνηγούσα για να τους πάρω συνέντευξη... 

2000 ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ...

Scan11048 Scan11056

 

 ο κατακλυσμός

Μυθιστόρημα  εκδόσεις Βασδέκης 1990

Βιβλίο που προτάθηκε (με πρόχειρη και βιαστική μετάφραση)  στην εταιρία του Σπίλμπεργκ να γίνει ταινία. Υπογράφηκε προσυμβόλαιο, αλλά τελικά επειδή η ιστορία  άρχιζε με την καταστροφή του κόσμου (όπως και στον "Υδάτινο Κόσμο" του Κόστνερ, που είχε αρχίσει το γύρισμά του) δεν έγινε.

Ο "Κατακλυσμός" έχει ενσωματωθεί στο τελευταίο βιβλίο μου "Πεθαίνουν και οι αθάνατοι", πρώτο και δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που ελπίζω να ολοκληρώσω, αν και έχω χάσει το ενδιαφέρο μου για τα βιβλία λόγω "δισκογραφικής" συμπεριφοράς των εκδοτών... 

1996  η ντουλάπα της γιαγιάς

Ναι, υπήρξα κοσμοπολίτης αεικίνητος ρεπόρτερ που έπαιρνα συνεντεύξεις από μεγιστάνες, σταρ, όμορφες γυναίκες, διασημότητες αλλά και τσαρλατάνους. Κι όμως έκρυβα μέσα μου έναν άλλο εαυτό μου, που αντιστεκότανε στο βιαστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, αυτό που σήμερα έχει θεριέψει -κυρίως στη τηλεόραση- κι΄ έχει κατασπαράξει τη λογική, τον προβληματισμό, το γράψιμο... Ανέκαθεν οι αρχισυντάκτες με χάνανε, γιατί ξαφνικά με τσιμπούσε η μύγα της περισυλλογής και της δημιουργίας κι απόμονωνόμουν σε εντελώς δικά μου κείμενα... Επιστρέφοντας στην εφημερίδα τα είχα ξεχάσει, αλλά η μητέρα μου -της τρίτης δημοτικού- τα διάβαζε και τα καταχώνιαζε στη ντουλάπα της γιαγιάς, που μύριζε το καλοκαίρι ναφθαλίνη και λεβάντα. Τα ανασύρω σήμερα κιτρινισμένα. Είναι χαρτιά που ποτέ δεν ποτιστήκανε με αντιμόνιο, αλλά έχουν περονιάσει ανεξίτηλα τη μνήμη μου... Περιεχόμενα:

- Το σοφό μωρό (διήγημα)

- Σαν τους γλάρους (ρεπορτάζ - διήγημα)

- Θανάσιμο χάρισμα (Μυκόνου μετάλλαξη -

από τις Σουηδέζες στους γκέι και στο έητζ)

- Δεν δίδεται αντιπαροχή (διήγημα)

- Η ντουλάπα της γιαγιάς (διήγημα)

- «Ινδιάνικη» Πρωτοχρονιά (ανάμνηση ΗΠΑ)

- Ο Τσουρτσουρής (διήγημα - αστραπή)

- Οι συναρπαστικοί (μονόπρακτο)

- Ο τελευταίος επισκέπτης (μονόπρακτο)

2001 ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Scan11052Scan11054

εκδόσεις Πατάκη  2001

Έγραψαν και είπαν για το Πεθαίνουν και οι αθάνατοι  :

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :« Δεν συμβαίνει συχνά το θέμα ενός βιβλίου να συντρέχει με την πραγματικότητα, ούτε η μυθοπλασία να πλησιάζει τόσο κοντά τα δυσάρεστα γεγονότα που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ »    ( το βιβλίο γράφτηκε  και κυκλοφόρησε πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ο Θεόδωρος Πάγκαλος το προλόγισε ως προφητικό  της τρομοκρατικής ενέργειας )

ΕΘΝΟΣ :« Μυθιστόρημα – πορεία ιστορική, ανθρωπολογική, κοινωνιολογική του ανθρώπινου είδους, από το λυκαυγές ως το λυκόφως του »

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ :« Μυθιστόρημα με συναρπαστική φαντασία και πλοκή, γλαφυρή γραφή και απρόβλεπτες καταστάσεις »

ΑΘΗΝΑ 9,84 :« Εάν αυτό το μυθιστόρημα είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ και στη Σουηδία, ο συγγραφέας του θα φυλακιζόταν ως ηθικός αυτουργός των διαδηλώσεων στο Σιάτλ και στο Γκέτεμποργκ »

FLASH.gr :« Μυθιστόρημα ενδιαφέρον, προκλητικό αλλά και απρόβλεπτο, όπου αναμειγνύονται  αρμονικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Από τις εικόνες της παιδικής ηλικίας του συγγραφέα, στην μετενσάρκωση και στην παγκοσμιοποίηση »

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ :« Αν και δεν παρουσιάζω λογοτεχνικά βιβλία, όταν το διάβασα παγιδεύτηκα. Είναι ένα σύγχρονο βιβλίο, αναρχικό – πολυεπίπεδο, έντονα αυτοβιογραφικό και γραμμένο με πάθος. Είναι ένα προφητικό βιβλίο »

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ ( πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών ) :« Συγκινήθηκα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, που είναι ενός δημοσιογράφου που βίωσε καταστάσεις και στοχάζεται το μέλλον »

 

 

**********************************************

 

1. Ο Ωνάσης όπως τον γνώρισα (Εξάντας 1982) 2. Έλληνες υπέροχοι, απίθανοι και τρελοί (Βασδέκης 1988) 3. Ο Αθάνατος (Βασδέκης 1988) 4. Η δυναστεία Ωνάση (Βασδέκης 1989) 5. Ο Κατακλυσμός (Βασδέκης 1990) 6. Η ντουλάπα της γιαγιάς (Βασδέκης 1996) 7. Νιάρχος (Βασδέκης 1997) 8. Μανχάταν, στον ίσκιο των γιγάντων (Πατάκης 1999) 9. Αμαρτίες γονέων (Πατάκης 2000) 10. Πεθαίνουν και οι αθάνατοι (Πατάκης 2001)

11. Με βάρκα στον ωκεανό (υπό έκδοση)

προστέθηκε στις: Πέμπτη 20.07.2006

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster