.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΕΣ ρετρό

Someone's Watching Over You metrNY3 metr3   

έκανα Πρωτοχρονιά  και ως  μετρ σε νυχτερινό κέντρο του Μανχάταν... στη  φωτο με τον τραγουδιστή μπουζουκσή  Μίμη Παππά και την  καλή φίλη Μαρία Π.  στην άλλη, με μιά πελάτισσα, την Τζιν Δεληπέτρος και τον κοσμικογράφο της ομογένειας Βαλ.  

Delapatri1959

Όπως ο Αγιοβασίλης δεν φέρνει πάντα τα δώρα που ονειρεύονται τα παιδιά, έτσι και οι πολίτες απογοητεύονται από τις Πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις των πολιτικών...

 Κάλαντα  Μεταπολίτευσης 1975 με σχόλιο τη Πρωτοχρονιά του 2011: 35 χρόνια μετά τις χαρές και τα τραγούδια της απελευθέρωσης των δημοκρατικών θεσμών, οι πολιτικοί έχουν υποδουλώσει στα συμφέροντα  και στην απληστεία τους τη χώρα, που ξενοκρατείται πλέον... 

Η πρωτοχρονιά του 1975 ήταν η πρώτη μετά  την εφταετή δικτατορία και ένα γλέντι στη τηλεόραση με πολιτικούς και καλλιτέχνες  ενδιέφερε το κόσμο. Το σκέφτηκα  την τελευταία στιγμή, αλλά δεν εύρισκα στούντιο εύκαιρο, οπότε ο Αλέκος Αλεξανδράκης μου δίνει   τη λύση: στο σπίτι της Νόνικας, μετά τροφοδοσίας! Η Νόνικα  Γαληνέα δέχεται μετά χαράς και έτσι στο παλατάκι της οικοδέσποινας (που ανέλαβε τα πάντα) κάνουμε τη συγκέντρωση, με   συνεργάτη το  Χρήστο Οικονόμου, τον καμέραμαν Γιώργο Αντωνάκη,  βοηθό το γιό του  Δημήτρη  και τον ηχολήπτη Γιάννη Φίσερ. Ο τρίτος συνεργάτης της εκπομπής <<Ελληνική ζωή>> Νάσος Αθανασίου, κάνει ένα μικρό πέρασμα, γιατί νομίζω ήταν φαντάρος. Τέτοιο γλέντι τόσων διασημοτήτων μαζί δεν είχε γίνει ως τότε στην ασπρόμαυρη τηλεόραση. Οι καλεσμένοι πατείς  με  πατώ σε. Από Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, Μελίνα και Άννα Συνοδινού, ως Νίκο Ζαχαρίου και Κώστα Χατζηχρήστο... 

Από ότι θυμάμαι εκείνο το βράδι γλέντησαν και τραγούδησαν, αλλά έδωσαν και συνεντεύξεις οι: Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γ. Μαγκάκης,  Μπάμπης Δρακόπουλος, Τάκης Λαμπρίας, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Άννα Συνοδινού, Μελίνα Μερκούρη, Ζιλ Ντασέν, Νίκος Ζαχαρίου, Κική Μορφωνιού, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόνικα Γαληνέα, Αντρέας Φιλιππίδης, Λιλή Παπαγιάννη, Δέσπω Διαμαντίδου, Κ. Χατζηχρήστος, Κ. Ρηγόπουλος, Κ. Βουτσάς κ.ά.

Νίκος Ζαχαρίου της Σκάλας του Μιλάνου και Κική Μορφονιού της Λυρικής, έτοιμοι να ψάλλουν, μαζί με τους άλλους  καλεσμένους, τα κάλαντα.

Σύντομες  συνεντεύξεις από τους Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, Μελίνα, Ζιλ Ντασέν, Αννα Συνοδινού, Τάκη Λαμπρία και την οικοδέσποινα Νόνικα Γαληνέα.

Μελίνα Μερκούρη και Κική Μορφονιού τραγουδούν με τις κιθάρες των Μοστέλου – Δημητσάνου, ενώ ο ρεπόρτερ πλέει σε πελάγη ευτυχίας.

 

 Ακούω τον Κώστα Χατζηχρήστο να λέει στον οπερατέρ Γιώργο Αντωνάκη: Τί θέλω εγώ ένας βλάχος με τους παπιγιονάκηδες πολιτικούς ... Θύμιο -του λέω- είσαι ο λαός και σε χρειάζονται...

 * Το ντοκουμένο αυτό ενσωματώθηκε το 1993 σε έκτακτη ωριαία εκπομπή που έκανα στην ΕΡΤ με τίτλο Φλας μπακ 1974 – 1993 και στην οποία μιλούν, μετά 19 χρόνια, αρκετοί από τους καλεσμένους εκείνης της βραδιάς. Και οι δύο εκπομπές υπάρχουν στην ταινιοθήκη της κρατικής τηλεόρασης.

Melina1975

Κάθε Πρωτοχρονιά την υποδέχομαι όπως ένας οδοιπόρος που πλησιάζει όλο και πιο κοντά  στο τέλος του ταξιδιού του... Ξεκίνησα βιαστικός, κοντοστεκόμουνα, έπαιρνα μια ανάσα  και ξανά προς το άγνωστο, εκεί που δεν ξέρεις που θα σε χτυπήσει το αστροπελέκι του θανάτου... Ότι θυμάμαι   βρίσκεται στα γραφτά μου, στις φωτογραφίες, στο μαγνητόφωνο και στις κασέτες μου. Η  "πρόοδος", η βιασύνη και το άγχος,  δεν μας επιτρέπουν να έχουμε πια αναμνήσεις, αλλά εγώ κοιτάζω συχνά πίσω.

Πρωτοχρονιές στη Νέα Υόρκη
του πλούτου και της μιζέριας

 υλικό για το πρώτο μου βιβλίο

MANXATANGXarlem1   Xarlem2

filoimou 

Με διασημότητες στο Γουόλντορφ Αστόρια και στο Σάτον Πλέις, αλλά και με
απλούς ανθρώπους  στο Γκρίνουιτς Βίλατζ του χιπισμού και στο Χάρλεμ
της  μιζέριας. Όλους  τους ζω από κοντά και τους βάζω στο
οδοιπορικό-μυθιστόρημά μου  Μανχάταν στον ίσκιο των γιγάντων

αυτοί είναι οι Griego !

MelMerk

Όταν η Μελίνα έγινε υπουργός Πολιτισμού, πήγα σπίτι της και της   είπα  ότι έπρεπε να κάνει ένα μουσείο στη μνήμη των Ελλήνων που διέπρεψαν στα πέρατα της Γης, αλλά θύμωσε: Εδώ δεν μπορώ να φέρω τα μάρμαρα του Παρθενώνα και θα ασχοληθώ με τους θαλασσοπόρους  που έχουν κυριέψει  το μυαλό σου; Έβγαλα μια τελευταία φωτογραφία μαζί της κι΄ούτε που την ξαναείδα, παρά λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή... Ήταν στο προεδρικό μέγαρο ( στη πρωτοχρονιάτικη δεξίωση ) αδύναμη σε μιά πολυθρόνα με τα φλας ν΄ αστράφτουν... Καθώς φιλούσα το ραγισμένο της πρόσωπο, μου ψιθύρισε...δεν πρόλαβα να σου αποκαταστήσω τους θαλασσοπόρους σου...  

Αντιγράφω από το βιβλίο μου << με βάρκα στον ωκεανό >>, που κι΄εγώ δεν ξέρω γιατί δεν αποφασίζω να το κυκλοφορήσω...             

...Πρόσωπα που εξάπτουν τη φαντασία μου στα παιδικά μου χρόνια, είναι ο θαλασσοπόρος - τυχοδιώκτης  Ιωάννης  Φωκάς και ο κοσμογυρισμένος Κωνσταντής Γεράκης, που έγινε αντιβασιλιάς του Σιάμ! Ψάχνω σε  ιχνογραφήματα και χαλκογραφίες  παλιών βιβλίων και αν τιγράφω φορεσιές της εποχής τους, που θα τους ταίριαζαν. Δημοσιο γράφος αργότερα, στην Αμερική, ανακαλύπτω κι ένα τρίτο μυθικό θαλασσοδαρμένο  πρόσωπο.   Ρετσινωτής στις καραβέλες του ισπανι κού θρόνου, ο  Θεόδωρος Griego, ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, το 1528!

Ιωάννης  Φωκάς ( Χουάν ντε Φούκα ) : Η Ρωσική  αυτοκρατορική ακαδημία επιστημών ( 1725) δίνει το  όνομά  του στο στενό  που ενώνει  τον  Ειρηνικό με τον Ατλαντικό στη  βόρεια  άκρη  των ΗΠΑ και  ανακάλυψε ο ίδιος.Γεννημένος στο  Βαλεριάνο της  Κεφαλλονιάς  ξενητεύεται  και  για  σαράντα  χρόνια  οργώνει τους  ωκεανούς στην  υπηρεσία της ισπανικής βασιλικής αυλής. Από τους χρονικογράφους  θεωρείται  ισάξιος θαλασσοπόρος των Μπαλμπόα  και Κορτέζ. Γυρίζοντας από τις  Φι λιππίνες  το 1587  τον κουρσεύει ο Άγγλος Τομ  Κά βεντις και  του παίρνει το βιός του, 60  χιλιάδες δουκάτα! Επιστρέφει στη Κεφαλλονιά και πεθαίνει φτωχός στα Μαυράτα. 

Κωνσταντής  Γεράκης:  Γεννημένος στη  Κεφαλλονιά το 1647. Ασχολείται  με το εμπόριο και φτάνει ως το Σι  άμ όπου τον  συμπαθεί  για τη μόρφωση και τη πολυμά θειά του ο βασιλιάς Ναράι και τον διορίζει μυστικοσύμ  βουλο και υπουργό του. Όταν αρρωσταίνει ο μονάρχης, του αναθέτει την  αντιβασιλεία, αλλά  οι διεφθαρμένοι αυλικοί, πιόνια της East  India Company,  τον φυλακί  ζουν, τον βασανίζουν  και τον  σκοτώνουν  με ποδοπάτημα  ελέφαντα... Ο Γεράκης  αφήνει απογόνους από τη Γιαπωνέζα  Χριστιανή Ούρσουλα Γιαμάδα, αλλά στην επιδρομή των Βιρμανών ( 1758-67 ) χάνονται  τα  ίχνη τους. Στη Κεφαλλονιά υπάρχει και σήμερα οικογένεια Γεράκη.

 ο πρώτος Έλληνας που πάτησε στην Αμερική

 << Τέλη  Οκτώβρη 1528 τα  ιστιοφόρα  φτάσανε  σε στεριά- σημερινή Φλόριντα  -Πενσάκολα. Μερικοί  ιθαγενείς ανέβηκαν στη ναυαρχίδα του Ναρβάεθ, τους  δώσανε δωράκια και προθυμοποιήθηκαν να κουβαλήσουν νερό από τη ξηρά .Μαζί τους  πήγε και ο ρετσινωτής  Θεόδωρος από  τη  Κεφαλλονιά, έπιασε  φιλία  μαζί  τους  κι΄  όταν  οι  Ισπανοί απόπλευσαν, ο  Griego  δεν ήταν  στο  πλήρωμα.  Το  1540  μια   άλλη  αποστολή  έφτασε  στο  σημερινό  Μόμπιλ  της Αλαμπάμα   και έμαθε ότι  ο Griego   ζούσε με τους Ινδιάνους... >>        

                                    ( Μπάκιγχαμ Σμιθ – χρονικογράφος )                                                        

Οι ιστορικοί Ναβαρέτε και Μπάρνει,  αναφέρουν και τους Griego Νικόλαο, Ιωάννη  και Ματθαίο, γνώστες των υπογείων ρευμάτων,  που είχε ο Μαγ γελάνος στην αποστολή του στη Παταγωνία. Ο Ιωάννης μάλιστα είχε οδηγήσει και τον  Ντρέικ στο λιμάνι της Λίμας στο Περού, και ένας άλλος, ο Γεώργιος, γνώστης των επικινδύνων υφάλων και ρευμάτων, προσλήφθηκε  από τον Τομ Κάβεντις, για να μη καραβο  τσακιστεί στους βράχους της Χιλής...Ο Μπάνκινχαμ  αναφέρει και λεπτομέρειες γιά τον Θεόδωρο, που πριν την κοπανίσει, συνέβαλε στο ρετσίνωμα των ιστιοφόρων που ναυπήγησε ο Ντε Ναρβάεθ, σε αντικατάσταση αυτών που καταστράφηκαν. Δεν παριστάνω τον ιστορικό ή τον χρονικογράφο, αλλά ο Φωκάς, ο Γεράκης, ο Θεόδωρος και οι άλλοι Griego, είναι αξιομνημόνευτοι Ελληναράδες και έπρεπε να υπάρχουν σε μουσείο αναφορές και  ομοιόματά τους μαζί με τον Ηρακλή, τον Οδυσσέα, ακόμη και το Τζιμ Λόντο...Θρύλοι και μύθοι της φυλής, όλοι αντάμα.

  

glaroi3MTARTAS

Πως μπορώ να ξεχάσω τον Γιάννη τον κουνέλα, με την Αμερικάνα του και τον γλάρο τους το Πέτρο, που κουτσοπίνανε και μαστουρώνανε στον Ορνό...τον Ρούντι, τον Μάριο που μου έφερε αυτή τη φωτογραφία του με τον Χέλμουτ Μπέργκερ και μου είπε, πάρτη να με θυμάσαι, πάω να πεθάνω...  

Savalas6Roub

Κάποια πρωτοχρονιά (δεκαετία 70) με το ζεύγος Τέλη Σαβάλα, τη Ρίκα Διαλυνά, τον Κώστα Χαριτάκη, την Σάσα Ντάριο.  Αν θυμάμαι καλά, πρωτοχρονιά σε ρεμπετάδικο, με τον αετό της ζειμπεκιάς Θόδωρο Ρουμπάνη, τη γυναίκα του Σάρα Τσόρτσιλ (ένθετη φωτο)  και τον ρεπόρτερ στο βάθος.

Τη χριστουγεννιάτικη  τηλεοπτική εκπομπή μου "Αθώος ή ένοχος", την αφιερώνω στον πρώην παγκόσμιο πρωτοπυγμάχο Αντώνη Χριστοφορίδη. Τον τιμούν ο ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου, ο πρωταθλητής του στίβου και του μπάσκετ Άρης Ρουμπάνης, ο ολυμιονίκης αδελφός του Γιώργος ( ανάμεσά τους εγώ ) ο θριαμβευτής του μαραθωνίου της Βοστόνης Στέλιος Κυριακίδης, ο ολυμπιονίκης της ιστιοπλοίας Γ. Ζαίμης . ο φίλαθλος γιατρός Παπακώστας. Δεξιά, ο σκηνοθέτης της εκπομπής Σταμάτης Χονδρογιάννης.

προστέθηκε στις: Τρίτη 21.12.2004

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster