-------------------------- ΟΣΚΑΡ από δικούς μας -------------------------
Κατίνα Παξινού
Απονομή 16η 1944. Κατίνα Παξινού η πρώτη Ελληνίδα που τιμάται με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Πιλάρ στην αμερικάνικη ταινία «Για ποιον κτυπά η καμπάνα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Είναι η πρώτη φορά που οι νικητές των Β’ Ρόλων παίρνουν ως έπαθλο το αγαλματίδιο και όχι τιμητική πλακέτα. Για την ίδια ερμηνεία η Κατίνα Παξινού απέσπασε και τη Χρυσή Σφαίρα.
Μιχάλης Κακογιάννης
Το 1962 ο Μιχάλης Κακογιάννης με την << Ηλέκτρα >> υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το κερδίζει η γαλλική «Sundays and Cybete». Το 1964 όμως η ταινία του «Αλέξης Ζορμπάς» θα αποσπάσει τρία βραβεία: Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Λίλα Κέντροβα, σκηνογραφίας με τον Βασίλη Φωτόπουλο, Φωτογραφίας με τον Γουόλτερ Λάσσαλι. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για βραβεία: Α’ Ανδρικού Ρόλου με τον Άντονι Κουήν. σκηνοθεσίας, σεναρίου και Καλύτερης Ταινίας. Το 1978 ο Κακογιάννης και πάλι υποψήφιος με την ταινία «Ιφιγένεια», χάνει από τη γαλλική «Madame Rosa».
Βασίλης Γεωργιάδης
Οι δημιουργίες του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη, «Τα Κόκκινα Φανάρια» και «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1963 και το 1965. Το αγαλματίδιο απονεμήθηκε αντίστοιχα στο «8 ½» του Φελλίνι και στο «Shop on the Main Street» από την Τσεχοσλοβακία.
Πέτρος Βλάχος
Ο Πέτρος Βλάχος ( Έλληνας γεννημένος στην Αμερική ) λίγοι γνωρίζουν ότι έχει αποσπάσει 5 Όσκαρ για τα καταπληκτικά εφέ του. 1961, 1965, 1993, 1994 και το 1995 (χρονιά που το μοιράστηκε με τον γιο του, Πολ Βλάχο).
Πίσω από την εκπληκτική ταινία του Disney “Mary Poppins”, την θρυλική ταινία του Willian Wyler “Ben Hur”, ακόμα και πίσω από τα “Πουλιά” του Χίτσκοκ, το “Star Wars” ή το σχετικά πρόσφατο “Avatar”, κρύβεται η ιδιοφυΐα, το ταλέντο και το ευρηματικό μυαλό του Έλληνα Πέτρου Βλάχου;
Κώστας Γαβράς
Το 1970 η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ» που αναφέρεται στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ( ως επιλογή της Αλγερίας ) απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και του καλύτερου μοντάζ. Το 1982 ο Γαβράς κερδίζει το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία <<Ο Αγνοούμενος >>.
Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ
Η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ κερδίζει το Oscar Ενδυματολογίας για την ταινία «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» στην οποία πρωταγωνιστεί ο Robert Redford, το 1974. Στη φωτο με την Λορίν Μπακόλ.
Βαγγέλης Παπαθανασίου
Το 1982, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», μουσική που από τότε έχει συνδεθεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ελία Καζάν
Ο Ηλίας Καζάν, παιδί Ελλήνων από την Καππαδοκία και γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το "Gentleman' s Agreement" με τον Γκρέγκορι Πεκ το 1947 και το 1954 το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία "On the waterfront" στην οποία και ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου.
Μάνος Χατζιδάκις
Ο Ζιλ Ντασέν το 1960 σκηνοθέτησε το «Ποτέ την Κυριακή» με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και ενδυματολόγο τη Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ για τα κοστούμια. Η ταινία υποψήφια για 5 Όσκαρ: Σκηνοθέτη, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Κοστουμιών και Μουσικής. Τελικά απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής, αλλά δεν βρέθηκε κανείς στην απονομή να παραλάβει το αγαλματίδιο. Αδιάφορος ο Χατζιδάκις για τη βράβευση, τελικά δέχτηκε να φωτογραφηθεί κρατώντας το αγαλματίδιο της Κατίνας Παξινού.