.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::ο ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ


 Ακολουθείστε την εικόνα του σιδερένιου θηρίου "Υπερσιβηρικός" που αστράφτει φωτιές στις ράγες της χιονισμένης στέπας της τσαρικής Ρωσίας και μετέπειτα Σοβιετικής Ένωσης ... Και στο τέλος η ατμομηχανή του προσκρούει στις πύλες της κολάσεως του καπιταλισμού και του κομμουνισμού, στο προκαθορισμένο δρομολόγιο της μοίρας των ανθρώπων ... Ο Τζίμης Πανούσης χρησιμοποίησε το βίντεο και βρίσκουμε την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε κι΄εμείς ως πολύτιμο υλικό.

Ο εκτροχιασμός της ευημερίας

<< Όταν το χρήμα ρέει, μη ρωτάς από που...>>

Ημέρες Περόνevita peron κάτι μας θυμίζουν σήμερα...

Η Αργεντινή κάτι ξέρει από τη σπατάλη του "δώστα όλα" του ζεύγους Περόν, ώστε να ασχολούνται τα μιντιά της όχι μόνο με τη δική της  παλαιότερη (και νεώτερη) πτώχευση, αλλά και με τη σημερινή της Ελλάδας... Η Εβίτα έλεγε στους κομπανιέρος  "θα αποχτήσετε όλοι δικό σας σπίτι, αυτοκίνητο και διακοπές", παραβλέποντας όμως ότι οι κομματικοί βαρόνοι της χώρας πλούτιζαν από τον κρατικό κορβανά... Και μιά που  πτωχεύσαμε γιατί ακολουθήσαμε τη ρήση της Εβίτας (όταν το χρήμα ρέει άφθονο μη ρωτάς από που...) ας θυμηθούμε την πρώην πόρνη, που όταν  έγινε πρώτη κυρία της Αργεντινής έπεισε τον πρόεδρο  Περόν  να σκορπίσει  στο λαό  το δημόσιο χρήμα ανεξέλεγκτα -μέσω των κομματικών πιράνχας- με αποτέλεσμα να πτωχεύσει  η χώρα... Κι΄όταν πέθανε  οι κομπανιέρος την πένθησαν  ως "αγία", γιατί την θεωρούσαν δικιά τους... Στη σχετική  χολιγουντιανή ταινία-μιούζικαλ με τη Μαντόνα, τα πάντα υπογραμμίζονται από τον αφηγητή Μπαντέρας, που λες και περιγράφει τα σημερινά δεινά των χωρών με τους εξουσιαστές  του χρήματος, τους δημεγέρτες πολιτικούς ηγέτες και τον λαό που άγεται και φέρεται ως κοπάδι στο  γκρεμό του κραχ...  

 

Πόλεμος - 28 Οκτωβρίου 1940

Με αγκομαχητά έφτασε απόψε το τρένο των 12, με τους μηχανοδηγούς του φορτωμένους  με εφιαλτικές αναμνήσεις πολέμου και κατοχής, φριχτές  μπροστά στη σημερινή  οικονομική κατάσταση της χώρας, που τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα για το μέλλον τους... Τότε, χιλιάδες  παιδιά της Ελλάδας άφηναν τη τελευταία πνοή τους στο μέτωπο κι΄αργότερα στη κατεχόμενη χώρα από ασιτία...

Ο Δημήτρης Λάκκας-Μπάκας εξομολογείται... (συνέντευξη που μπήκε λειψή)

d.lakkas2Πως έγινε ένας Χιώτης προέδρος του Παναμά

Η πιό παράξενη συνέντευξη που δόθηκε ποτέ ήταν αυτή από τον συμπατριώτη μας πρόεδρο του Παναμά Δημήτρη Λάκκας-Μπάκας, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στη σουίτα του στο ξενοδοχείο  "Μεγάλη Βρετάνια".

Η ολιγοήμερη επίσκεψη  του  προέδρου του Παναμά  στην Ελλάδα πέρασε σχεδόν αθόρυβα και όπως μου είπε ο ίδιος "μιά και με ανακάλυψες πατριώτη θα σου πω δυό λόγια, αλλά δεν θέλω να μπει συνέντευξη, γιατί αν μπει θα την έχεις άσχημα... Τελικά δεν δημοσιεύτηκε, αλλά αργότερα είχα γράψει στην "Απογευματινή"  για την απίθανη αυτή συνομιλία μας, στην οποία ο λαλίστατος πρόεδρος και τι δεν μου ΄χε πει κομπάζοντας, ότι: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ίσως να ήταν Έλληνας, ότι ο καλύτερος παλαιστής όλων των εποχών ήταν ο Τζιμ Λόντος  και ότι οι καλύτεροι αναβάτες των ιπποδρομιών στην Αμερική είναι Παναμέζοι, με πρώτο τον Μανώλη Ικάζα, που η μάνα του είναι Ελληνίδα...... Το ξέρω, του είπα, ώστε παίζεις άλογα ενθουσιάστηκε  και άρχισε να μου διηγείται πως έγινε ξαφνικά πρόεδρος του Παναμά... Λες και τον ακούω τώρα:

  << Όταν έγινε το 1969 πραξικόπημα στο Παναμά και οι επικεφαλής που ήταν φίλοι μου -ένας στρατηγός, ένας ναύαρχος και ένας πτέραρχος-  κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, με κάλεσαν κατ΄επειγόντως και μου ζήτησαν το εξής: Να επιλέξω έναν από αυτούς για πρόεδρο και να τον ορκίσει ο πριμάτος, που d.lakkasπερίμενε στο σαλόνι... Βγαίνω από το γραφείο και ο πριμάτος μου λέει: Για να μη σφαγούνε μεταξύ τους, θα  κάνω προσωρινά εσένα  πρόεδρο! Με ορκίζει βιαστικά και ξαφνικά γίνομαι πρόεδρος του Παναμά, εγώ ο Δημήτρης Λάκκας-Μπάκας ο γιός του Χιώτη μετανάστη που δεν είχε βρακί να φορέσει! Τότε είναι που πίστεψα, ότι ένας Έλληνας  -από τη Κεφαλλονιά αυτός-  είχε γίνει φύλαρχος στη ζούγκλα! >>

Το βιογραφικό του

Γιος του Έλληνα μετανάστη Βασιλείου Λάκκα από τη Χίο. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1925 στη Κολόν του Παναμά. Μετά τη συμπλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας. Επιστρέφοντας στο Παναμά ασχολήθηκε  με το επαγγελμά  του ως μηχανικός, αναλαμβάνοντας μεγάλα κρατικά έργα και  κατέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις, όπως  διοικητής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.19 Δεκεμβρίου του 1969 ο στρατηγός Ομάρ Τορίγιος Χερέρα μετά από πραξικόπημα διόρισε τον Δ. Λάκκα Πρόεδρο της χώρας κατά την μεταβατική κυβέρνηση αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε πρόεδρο Χοσέ Μαρία Πινίλα. Το 1972 ο Δ. Λάκκας   έγινε με εκλογές και συνταγματικός Πρόεδρος ως τις 11 Οκτωβρίου του 1978 όπου τον διαδέχθηκε ο Α. Ρόγιο.  Απεβίωσε στις 2 Νοεμβρίου του 1999 στον Παναμά.

Όταν το 2006 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσκέφθη τον Παναμά έκανε τρισάγιο στους τάφους  του Δ. Λάκκας και των γονέων του. 


προστέθηκε στις: Παρασκευή 12.08.2011

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster