.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::



ελληνικές λυρικές φωνές






διάσημες  ελληνικές  φωνές
σε  λυρικά  θέατρα  της  Γης
------------------------------------
Όχι  μόνο η  Μαρία Κάλλας  αλλά  κι΄  άλλες ελληνικές φωνές διαπρέψανε στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της Οικουμένης. Ο  ομογενής  Μπάμπης Μαλαφούρης στο βιβλίο του "Έλληνες της Αμερικής 1528-1948" αναφέρει δικούς μας που τραγούδησαν  πέρα από τον Ατλαντικό στη Μετροπόλιταν Όπερα και  σε  άλλα αναγνωρισμένα λυρικά θέατρα  τον πρώτο μισό   του  20ού αιώνα.

Μετά την  ρωσική επανάσταση, η Ελληνίδα υψίφωνος Θάλεια Σαμπάνιεβα, παντρεμένη με Ρώσο, πρωταγωνιστούσε στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Το 1920, ο βαθύφωνος της Σκάλας του Μιλάνου Κωστής Νικολάου, τραγούδησε στη Νέα  Υόρκη και στο Σικάγο. Το 1922, ο σπουδαίος τενόρος Οδυσσέας Λάππας θριαμβεύει όχι μόνο στη Σκάλα του Μιλάνου, αλλά και στο Λονδίνο, στο Παρίσι και αργότερα στο Σικάγο.

Μερικοί ακόμη Έλληνες που διαπρέψανε στην Αμερική: Ιωάννης Φαρδούλης, βαρύτονος (1935-37 Όπερα Σικάγου). Κυριάκος Τσάκος, τενόρος (1937 Όπερα Σικάγου). Έλενα Ντόζια-Ζυγομαλά, υψίφωνος, Μηνάς Μπούρας, βαρύτονος, Μανώλης Μπαρούμης, τενόρος (1937 Όπερα Σικάγου).
Το 1938 προσλαμβάνεται στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας  Υόρκης ο μεγάλος Νίκος Μοσχονάς, ο βαθύφωνος που έσπασε κάθε ρεκόρ παραμονής, αφού τραγουδούσε σ' αυτήν αρκετά χρόνια και μετά τον πόλεμο. Ακόμη, στις ΗΠΑ, διακρίθηκαν η Μαρία Καρέλλα-Ρούμελ, στην Όπερα του Ντιτρόιτ από το 1938 και αργότερα  ο Βάσος Αργύρης, τενόρος της Όπερας της Νέας Υόρκης το 1946.

Να προσθέσουμε τους πρωταγωνιστές στη Σκάλα του Μιλάνου και σε άλλα ξένα λυρικά θέατρα: Ντίνο Εγκολφόπουλο, Νίκο Ζαχαρίου, Μαρία Κερεστεντζή, Κώστα Πασχάλη. Ακόμη τις  διάσημες πρωταγωνίστριες της Όπερας Τερέζα Στράτας και Αγνή Μπάλτσα.  Ξαναγυρνώντας στους παλιούς: Θάνος Μπούρλος και Άννα Τασσοπούλου, στη Γερμανία. Έλενα Νικολαΐδη, καταπληκτική Κάρμεν για δεκαπέντε χρόνια (1945-60) στη Μετροπόλιταν Όπερα Νέας Υόρκης και γενικά στην Αμερική. Γιώργος Κοκκολιός και Ρένα Γαρυφαλάκη στην Ιταλία. Τζον Μοδινός στη Ζυρίχη. Μη ξεχνάμε βέβαια και την Αλεξάνδρα Τριάντη, γνωστή διεθνώς για την απόδοση της στα λίντερ.

Ποιούς να πρωτοθυμηθούμε και ποιούς δε θα ξεχάσουμε από τις  δικές  μας  φωνές  που διαπρέψανε  στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του Κόσμου ; Είμαστε πολύ φτωχοί και μίζεροι για να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε κοντά μας, αφού δεν  διαθέταμε ούτε αντάξιο θέατρο για τις αηδονολαλιές τους.  Για  δεκαετίες  η  Λυρική  μας  σκηνή  βρισκόταν  σε  κινηματοθέατρο !  Έτσι  οι  καλλιτέχνες   έφευγαν  και  ανταγωνιζόντουσαν  με  επιτυχία  διάσημες  φωνές   και   κυρίως  Ιταλικές   με  παράδοση  στην  όπερα. Κι ο λαός μας διάβαζε  στις εφημερίδες και χαιρόταν που  είχαμε   σπουδαίους πρεσβευτές στα ξένα, αλλά ποτέ καμιά κυβέρνηση μας δε σκέφτηκε να τους τιμήσει, να τους παρασημοφορήσει, να τους πει απλώς ένα μεγάλο ευχαριστώ...

Είχα φτιάξει ένα ημίωρο με το διάσημο Νίκο Ζαχαρίου για την τηλεόραση και το κρατούσαν  απρογραμμάτιστο στα ντουλάπια της ΕΡΤ. Ώσπου  αναβλήθηκε  ένας  διεθνής αγώνας  ποδοσφαίρου  και δίνει εντολή ο Γιάννης Λάμψας να το προβάλλουν.  Σπάσανε τα τηλέφωνα από τον κοσμάκη  που ενθουσιάστηκε και  παρηγορήθηκε : Μπορεί να μην έχουμε  έναν Πελέ  ή  έναν  Μαραντόνα, να όμως που μας βγάζει ασπροπρόσωπους ένας Ζαχαρίου... Την επομένη μου  έδιναν  συγχαρητήρια οι κεφαλές της ΕΡΤ, αλλά μάλλον χρειαζόντουσαν εκείνες  συλλυπητήρια. 

προστέθηκε στις: Σάββατο 08.07.2017

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster