.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::ελληνικές ιπποδρομίες


  γκουρού  μου  στις  ιπποδρομίες  ήταν  ο  προπονητής  Θεμιστοκλής-Μπέμπης  Δέρβης, 
που  έλεγε : 
<< όταν  δεν  καταλαβαίνω  τους  λογικούς  ανθρώπους,  μιλάω  με  τα  άλογα >>

Ξεκίνησα ως ιπποδρομιακός συντάκτης και μπολιάστηκα
με τα άλογα και το τζόγο  

 

Ο ρεπόρτερ και ο τσάμπιον αναβάτης  Τάκης Παπαδόπουλος  -  << ιπποδρομιακά Σπορ >>

Η αγάπη μου για τις ιπποδρομίες ξεκινάει από την εποχή που ο θείος μου Νικήτας Παναγόπουλος (εισαγωγέας με τον Σάρρα των αυτοκινήτων Πεζό και μόνος του των Μόσκοβιτς) έχει τους Στάβλους Μεσσηνίας στο Φαληρικό Δέλτα στα μέσα της δεκαετίας 50. Πηγαίνω ακόμη και στις πρωινές προπονήσεις, γιατί γράφω στο "Εμπρός" του Αλκιβιάδη Καλαποθάκη την ιπποδρομιακή στήλη και στα προγνωστικά ("Άγνωστος αναβάτης") με βοηθάει ο τσάμπιον τζόκει Τάκης Παπαδόπουλος. Στη φωτό, στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη, όπου μου διηγείται τη τρομερή καριέρα του. Αναβάτης των στάβλων του βασιλιά  Μιχαήλ της Ρουμανίας και του αντιβασιλιά της Ουγγαρίας Χόρτυ, αλλά και με επιτυχίες στον ιππόδρομο της Αιγύπτου, όπου ιδιοκτήτες δρομόνων ήσαν πασάδες και ζάπλουτοι Έλληνες.
Στην Αλεξάνδρεια  ίππευε και ο Σωτήρης Καρακατσάνης που κατά τον σπουδαίο προπονητή Θεμιστοκλή Δέρβη ήταν μαζί  με τον  Τάκη  Παπαδόπουλο, ο καλύτερος Έλληνας αναβάτης όλων των εποχών

Εκείνο τον καιρό  εκδόσαμε  και εβδομαδιαίο ιπποδρομιακό πρόγραμμα ("Ιπποδρομιακά Σπορ") με τον Μήτσο Καζαμία, υπεύθυνο των πιεστηρίων του συγκροτήματος Λαμπράκη. Έγραφε και ιπποδρομιακό μυθιστόρημα ο Διονύσης Τζεφρόνης. 

 

Αρκετοί ξένοι αναβάτες ίππευσαν στο Φαληρικό Δέλτα, αλλά ο Παναμέζος Ισαάκ Τζέιμυ Χιμένεθ (αρχές δεκαετίας 80) άφησε εποχή για την εκπληκτική τεχνική του. Έχοντας  τις σκάλες ψηλά, δίδαξε τους Έλληνες αναβάτες. Ακόμη και ο τσάμιον αναβάτης Βαγγέλης Κεράτσας είχε τις σκάλες χαμηλά.  Στη φωτο με τον  Τέλη Σαβάλα-Κότζακ (ιδιοκτήτης ίππων στις ΗΠΑ) που είχαμε πάει  δυο φορές στο Φάληρο. Μαζί μας  ο Χιμένεθ, όπως και δίπλα,  μετά από νικηφόρο κούρσα του με τον προπονητή Κώστα Πετσάβα και εμένα, που καμαρώνω σαν γύφτικο σκεπάρνι...

 Η εποχή των αυθεντικών ιδιοκτητών: Ο Άμπης Κάππαρης, με την σύζυγό του Μάρλεν και τα παιδιά του Μιχάλη και Φίλιππο  ποζάρουν σε μιά νίκη των χρωμάτων του. Αναβάτης ο Ιορδάνης Σιδηρόπουλος. Ο Κάπαρης ήταν διευθυντής των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του Σταύρου Νιάρχου.

Βαγγέλης Κεράτσας και Μαρίνος Σαντοριναίος, κορυφαίοι αναβάτες για πολλά χρόνια στο Φαληρικό Δέλτα.ΦΩΤΟ 1: Ένας αλογομούρης (ο πρόεδρος του Παναμά Δημήτριος Λάκκας - Μπάκας) διηγείται στον άλλο: Παρακολουθούσα ιπποδρομίες στη Φλόριντα, όταν με ειδοποίησαν να πάω κατεπειγόντως στο προξενείο του Παναμά. Εκεί μου λένε ότι έχει γίνει επανάσταση στο Παναμά και πρέπει να πάω αμέσως εκεί, που με θέλουν οι κολονέλοι... Έχουν στείλει και αεροπλάνο και πάω, όπου βρίσκω να με περιμένουν ο στρατηγός, ο ναύαρχος και ο πτέραρχος και οι τρεις φίλοι μου. Όποιον διαλέξεις για πρόεδρο, θα τον ορκίσει ο πριμάτος, μου λένε. Βγαίνω από το γραφείο και ο πριμάτος μου λέει: Για να μη σφαγούνε μεταξύ τους, θα σε ορκίσω πρόεδρο! Με ορκίζει βιαστικά και γίνομαι πρόεδρος του Παναμά, εγώ ο Δημήτρης Λάκκας-Μπάκας ο Χιώτης ! Σε τέσσερα χρόνια εκλέγομαι και από τον λαό του Παναμά, για μιά ακόμη τετραετία. ( Ο Δημήτρης Λάκκας Μπάκας γεννήθηκε από  μετανάστες γονείς  στο Παναμά, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και είχε αναλάβει τα περισσότερα μεγάλα έργα στη χώρα της διώρυγας.

ΦΩΤΟ 2: Γιώργος Χατζηγιάννης (ιπποδρομιακός συντάκτης), Χρήστος  Αλεξίου (ιδιοκτήτης), Γιώργος Καλτσίδης (διευθυντής ιπποφορβείου Καρπίδα), ο Κύπριος ηθοποιός Φαίδρος Πολ Στασίνος (ιδιοκτήτης) και ο ρεπόρτερ σε συλλογισμό : Να δείτε που όλοι οι αλογομούρηδες θα συναντηθούμε στον...παράδεισο!

 

Οι θαμώνες των ιπποδρομιών δεν είναι μόνο φίλιπποι, αλλά και παίχτες και μοιάζουν με τους μασόνους που δεν θέλουν να τους σχολιάζουν... Εδώ είμαι με τον Χρήστο Δημητρέα ή Ναύτη (έναν από τους 7 σαμουράι του τζόγου - θα γράψω προσεχώς) και τον επονομαζόμενο Σερίφη (λόγω επαγγέλματος) κάπου πέριξ του Φαληρικού Δέλτα...  Ο καλύτερος αναβάτης της  15ετίας 1985-2000  Θανάσης Σωτηρόπουλος (πολυνίκης 8 χρόνια συνεχώς) κι΄ο ιπποδρομιακός συντάκτης και "ρολογάς" Γιάννης Παντέλης  ( υπέδειξε με  πρώτη τύχη 13 συνεχείς νικητές ίππους)  και μπήκε στο Γκίνες ! 

 

 

Ποζάρω κι΄εγώ σε ένα ντέρμπυ

Η νίκη στη μεγάλη ετήσια κούρσα του Ντέρμπυ είναι όνειρο για κάθε ιδιοκτήτη, προπονητή και αναβάτη, ακόμη και για τον σταβλίτη που περιποιείται το άλογο. Στη φωτο του 1993 το κρακ Τζιανφράνκο, με δαφνοστεφανωμένο τον αναβάτη του Βασίλη Μπαριάμογλου. Ιδιοκτήτης ο Τάκης Καραπιπέρης και προπονητής ο Τέρυ Σολωμονίδης. 

Θεμιστοκλής -  Μπέμπης  Δέρβης μιλούσε  με  τα  άλογα

dervis

Στο  καλό  Μάικ...

Αυτό  το  κείμενο  το  γράφω  Παρασκευή  3  Μαίου  2014  για  τον  φίλο  μου  Μάικ  Χαραλάμπους,  που  αύριο   Σάββατο
 το  σώμα  του  θα  αναπαυθεί  στο  νεκροταφείο  του  Μαρκόπουλου,
 αλλά  η  ψυχή  του  θα  είναι  δίπλα  στους  δικούς  του  και  στους
 φίλους  του  που  θα  τον  αποχαιρετούν... Και  θα  ακούγονται  από
 τους  κοντινούς  στάβλους  του  ιπποδρόμου  τα  χλιμιντρίσματα  των
 αθλητών  αλόγων,  που  υπήρξε  προπονητής  τους... 

 Ο
Μιχάλης,  που  τον  φώναζαν  Μάικ  στο   "Ολύμπικ" του  Λονδίνου  που
 δούλευε,  ήταν  μαχητής  από  νέος,  τότε  που   πολεμούσε  τους
 Βρετανούς  στη  πατρίδα  του  Κύπρο.   Τον
 πρωτογνώρισα  από  τον  αξέχαστο   φίλο  μου  ηθοποιό   Φαίδρο  Πολ  
Στασίνο  ( που  έπαιζε  και  σε  ταινίες   του  Σον  Κόνερι ).  Και
 γίναμε  φίλοι  στο  Φαληρικό  Δέλτα  που  ο  Πολ   είχε  άλογα.  
Μάικ  δεν  είμαι  σε  θέση να  ρθω  να  σε  αποχαιρετήσω  και  να
 φιλήσω  τη  γυναίκα  σου  Μαρία  και  τον  γιό  σου  Χάρυ.  Και  να  πω
 αυτό  που  έλεγες  συχνά :  Υπάρχουν  άλογα  που  μας  νιώθουν
 περισσότερο  από  κάποιους  ανθρώπους...
   

Μπαλάλ,
ένα απο τα κλασικά άλογα του Φαληρικού Δέλτα, που έτρεξε και στο
Ντουμπάι των σείχηδων. Ιδιοκτήτες αφοί Παναγόπουλοι, προπονητής ο
  Μάικ Χαραλάμπους, αναβάτης ο  Φίλιππος Μπαιράμογλου.

Παναγιώτης  Δημητσάνης

dimitsanis

Κορυφαίος αναβάτης (1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015  με συνολικό αριθμό νικών  κοντά  στις  3.000    και  κάτοχος  του  ρεκόρ χρονιάς - 238.   Από  την  εξαρχής  συνεργασία  του  με  τον  κορυφαίο  προπονητή  Λουκά  Πανουργιά,  ακολούθησε  τις  συμβουλές  του   ώστε να  γίνει  ο  πλέον  αδιάφθορος  αναβάτης  των  ελληνικών  ιπποδρομιών.  


προστέθηκε στις: Σάββατο 29.07.2006

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster