.  » αρχική σελίδα

 :: Επιλέξτε θέμα προς προβολή ::αντίο Ωνάση


Η συνέχεια της περιγραφής ανήκει στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο για τις τελευταίες στιγμές που έζησε στη Γλυφάδα ο Ωνάσης και είναι συγκλονιστική. Οπως λέει: «Τον Μεγάλο Σμυρνιό τον είδα για τελευταία φορά στον κήπο του σπιτιού του στη Γλυφάδα, όταν ο γαμπρός του Κονιαλίδης τον συνόδευε για το αεροδρόμιο, να πετάξει στο Παρίσι, ύστατο ταξίδι του στη ζωή... Πριν μπει στη λιμουζίνα, σκυφτός, αποκαμωμένος, χωρίς γυαλιά με βαριά πρησμένα βλέφαρα και κάτασπρα μαλλιά, εντελώς αγνώριστος πια, κοντοστάθηκε να πάρει μια ανάσα... "Καπετάνιε...", ψιθύρισα. Η φωνή μου σβηστή, φοβισμένη, με λύπη κι απορία μαζί. Την άκουσε, και σήκωσε με κόπο το βαρύ κεφάλι, με γνώρισε."Λιμπερόπουλε, ο άνθρωπος είναι θεριό, δύσκολα παραδίνει ψυχή...", μουρμούρισε. Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα που άκουσα από το στόμα του πιο ανήμερου θεριού που συνάντησα στη δημοσιογραφική μου καριέρα.
Καθώς ο σοφέρ τού άνοιγε την πόρτα, τα δάκρυα κυλούσανε στα μάγουλά μου, δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι αυτός ο υπεράνθρωπος πήγαινε να μπει σε μια απομονωμένη σουίτα νοσοκομείου, όχι για να γιατρευτεί αλλά για να πεθάνει μακριά από τα πλούτη του, τους παπαράτσι και η ιατρική επιστήμη να τον βοηθήσει σε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο φευγιό...».
Το σπίτι αυτό που ήταν γεμάτο αναμνήσεις γκρεμίστηκε αλλά το οικόπεδο μένει χρόνια απούλητο. Λες και είναι στοιχειωμένο από την οστεωμένη μορφή του παντοδύναμου Αριστοτέλη Ωνάση την ώρα που έφευγε για τελευταία φορά από την Ελλάδα. Από το αγαπημένο σπίτι στη Γλυφάδα που πάντα του θύμιζε τη Σμύρνη καθώς ήταν κοντά στη θάλασσα ενώ δίπλα του βρισκόταν και το μεγάλο του καμάρι.
Η Ολυμπιακή Αεροπορία που ο ίδιος ίδρυσε για να πηγαίνει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, όπως έλεγε.
Το λευκό ησυχαστήριο
Παρέλαση μεγάλων προσωπικοτήτων
Από τη μονοκατοικία - ησυχαστήριο για τον Ελληνα μεγιστάνα πέρασαν πολύ μεγάλες προσωπικότητες. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημήτρης Λιμπερόπουλος, βιογράφος του Ωνάση, στο ολόλευκο σπίτι που ανακατασκευάστηκε το 1960, ο Αρίστος έπινε το ουζάκι του στο πεζούλι του κήπου δίπλα στις γλάστρες με τα λουλούδια. Αναφέρει ακόμη ότι το σπίτι βάφτηκε λευκό κατόπιν επιθυμίας της Μαρίας Κάλλας κι εκεί η διάσημη Ελληνίδα υψίφωνος τραγουδούσε παίζοντας πιάνο. Από εκεί πέρασε και η Τζάκι Κένεντι, σύζυγος του Ωνάση, βάζοντας κασέτες με αμερικανικά τραγούδια, ενώ πολλές φορές το σπίτι αντηχούσε από τους σμυρναίικους αμανέδες που έβαζε ο Αρίστος.
Το ξεπούλημα της περιουσίας
Η Αθηνά διέψευσε τις προσδοκίες
Οι φήμες έλεγαν ότι στο παρελθόν η Αθηνά Ωνάση ήθελε να χτίσει στο οικόπεδο της Γλυφάδας μια πολυτελή βίλα στην οποία θα μένει όταν επισκέπτεται την Ελλάδα με τον σύζυγό της Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο. Μάλιστα, στους κοσμικούς κύκλους και στο περιβάλλον της χρυσής κληρονόμου κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι εκείνη ήθελε να δεθεί περισσότερο με την πατρίδα του παππού της και της μητέρας της.
Ξαφνικά η πάμπλουτη εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση αλλάζει γνώμη και αποκόβεται πλήρως από την Ελλάδα βάζοντας παράλληλα σε εφαρμογή το σχέδιό της για ξεπούλημα της περιουσίας που διαθέτει στη χώρα μας. Λέγεται ότι είχε πει πως θα αρχίσει να πουλάει τα ακίνητα του παππού της όταν θα πέθαινε η αγαπημένη της θεία, Καλλιόπη Πατρονικόλα, κάτι που έγινε από το 2007 και μετά. Η αρχή έγινε με το οικόπεδο στη Γλυφάδα το οποίο αντί να «ξαναζήσει» για λογαριασμό της Αθηνάς, πουλήθηκε σε άγνωστο αγοραστή και σήμερα ξαναπροσφέρεται χωρίς, όμως, επιτυχία.
Ο Σκορπιός
Εναν χρόνο πριν η Αθηνά Ωνάση πούλησε τον Σκορπιό και τη Σπάρτη, τα δύο νησιά στο Ιόνιο, στον Ρώσο ολιγάρχη, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Τα 120 εκατ. ευρώ είναι μεν σημαντικό ποσό, ωστόσο, όπως λένε όσοι γνώριζαν την αγάπη του Αριστοτέλη Ωνάση για τον επίγειο παράδεισο που έφτιαξε, είναι ελάχιστα. Η Αθηνά επιλέγει να ξεκόψει οριστικά από τη χώρα μας και να γλιτώσει και τα έξοδα συντήρησης του νησιού που λέγεται ότι έφταναν το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πωλητήριο μπήκε το 2010 και σε μια μοναδική έκταση 160 στρεμμάτων στα μαγευτικά Σύβοτα. Η Αθηνά Ωνάση λέγεται ότι πήρε περί τα 5 εκατ. ευρώ από τον διάσημο μόδιστρο Τζόρτζιο Αρμάνι. Επίσης, νωρίτερα, το 2006 είχε αποφασίσει να πουλήσει το ρετιρέ στην Αβενί Φος του Παρισιού, στο οποίο είχε μείνει ο Ωνάσης με την Κάλλας, όπως και τη βίλα Cristal στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, μαζί με πίνακες και κοσμήματα της μητέρας της για το οποίο πήρε περί τα 10 εκατ. ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η χρυσή κληρονόμος της δυναστείας Ωνάση διαθέτει οικόπεδα εκατοντάδων στρεμμάτων, σε περιοχές-φιλέτα, σε κοσμοπολίτικα νησιά σε Κυκλάδες, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κρήτη.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.grπροστέθηκε στις: Πέμπτη 09.02.2017

 
 

:: αρχική :: προφίλ :: επικοινωνία :: εικόνες

© Δημήτρης Λιμπερόπουλος :: ...Webmaster